Ψυχοθεραπεία Gestalt

H ψυχοθεραπεία Gestalt είναι εμπνευσμένη από τον υπαρξισμό και τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες του 20ου αι. Η αποξένωση, η απομόνωση, οι θεμελιώδεις αντιθέσεις ακόμη και ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, η υπερβολή του καταναλωτισμού, ο εγκλωβισμός σε ένα σύστημα που αποθεώνει την ύλη και παρακάμπτει τον άνθρωπο οδήγησαν στην αναγκαιότητα της συγκρότησης μια θεραπευτικής προσέγγισης που στηρίζεται στη θεραπευτική σχέση, με ένα θεραπευτή παρών και συμμέτοχο στη διαδικασία. Η ψυχοθεραπεία Gestalt λαμβάνοντας υπόψη το "εδώ και τώρα" του θεραπευόμενου, δίνει έμφαση στην κατανόηση της άμεσης εμπειρίας μέσω του βιώματος των συναισθημάτων. Η επίγνωση βοηθά στην απομάκρυνσης του ρόλου και της μάσκας της καθημερινότητας ώστε να έρθει ο θεραπευόμενος σε επαφή με τις πραγματικές ανάγκες του και τον πραγματικό του εαυτό.

Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι μια ολιστική αλλά και φαινομενολογική προσέγγιση. Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μέρος του περιβάλλοντός του και το περιβάλλον του ως μέρος του ευρύτερου συνόλου. Επιπλέον, βλέπει τον άνθρωπο ως σύνολο, σώμα, σκέψη, συναίσθημα και δεν βλέπει μεμονωμένα το θέμα που τον απασχολεί. Ο θεραπευόμενος έρχεται σε επαφή με όλα τα κομμάτια του, βλέπει τις αντιθέσεις του, μαθαίνει τα σκοτεινά του σημεία και ισορροπεί γνωρίζοντας τις πολώσεις του.

Ο θεραπευτής, παρών και στηρικτικός, μέσα από το διάλογο, γίνεται το μονοπάτι από όπου θα πορευτεί ο θεραπευόμενος για να φτάσει στην αλλαγή. Γίνεται ο φάρος, χωρίς να επικρίνει, χωρίς να υποδεικνύει, χωρίς να ερμηνεύει. Δουλεύοντας με ενσυναίσθηση τον τρόπο που ο θεραπευόμενος επικοινωνεί με το θεραπευτή του δουλεύει και τον τρόπο που αλληλεπιδρά και κάνει επαφή με τους οικείους του και το κοινωνικό του περιβάλλον. Ο θεραπευτής βοηθά το θεραπευόμενο να δουλέψει τη νεύρωσή του, να σπάσει τη μάσκα του, να υπερβεί το ρόλο του. Επιπλέον τον βοηθά να αναγνωρίσει τα μοτίβα του, να κατανοήσει τη διαδικασία του, να αναγνωρίσει τους μηχανισμούς άμυνας που έχει θέσει σε λειτουργία για να επιβιώσει. Ο θεραπευόμενος φέρνει τους ανοιχτούς λογαρισμούς που έχει από το παρελθόν. Έρχεται σε επαφή με τα θέματα που ακόμη πονούν, βρίσκει χώρο και χρόνο, μα προπάντων την αποδοχή, για να μοιραστεί, να δουλέψει, να θρηνήσει, να αποδεχτεί, να συμφιλιωθεί και εν τέλει να συνεχίσει. Ο θεραπευόμενος αποκτά καλύτερη επίγνωση όσων του συμβαίνουν, βιώνει, σκέφτεται, αισθάνεται.

Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι κατάλληλη θεραπευτική μέθοδος για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να απαλλαγούν από τις νευρώσεις και το ψεύτικο κομμάτι τους που πια δεν τους ταιριάζει, να δουλέψουν το άγχος και τους φόβους τους, να απαλλαγούν από τις εμμονές τους, τις προκαταλήψεις τους. Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι κατάλληλη για ζευγάρια που θέλουν να φροντίσουν τη σχέση τους, για γονείς που θέλουν να μην αφήσουν στην τύχη της τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Βάσια Ιγνατίου Καραμανώλη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια / Λέκτορας Ψυχολογίας / Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Τηλέφωνο: 210 9961066
Κινητό: 6977 699988
vaskar3@yahoo.com
Copyright: www.psyxotherapeia.gr & www.psuxotherapeia.gr