• Ισορροπία

  • Κινητοποίηση

  • Ολοκλήρωση

  • Ενσυναίσθηση

  • Χαλάρωση

  • Επαφή

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Η αίσθηση που έχουμε ότι βρήκαμε το ταίρι μας, τον τέλειο σύντροφο, τον άνθρωπο με τον οποίο μπορούμε να γεράσουμε και να γευτούμε μαζί του τις χαρές και τις λύπες που θα μας φέρει η ζωή είναι τόσο γλυκειά που όλα νομίζουμε ότι για πάντα θα είναι τέλεια. Νομίζουμε ότι βρήκαμε το κομμάτι που μας έλειπε, ότι τώρα ολοκληρωνόμαστε και γινόμαστε πιο δυνατοί ο ένας για τον άλλο. Έτσι αυτό το “εμείς” γίνεται η παγίδα μας. Χανόμαστε, δεν προχωράμε ο ένας πλάι στον άλλο, αλλά ο ένας μέσα στον άλλο ή ακόμη χειρότερα ο ένας πάνω στον άλλο. Η αίσθηση της προηγούμενης απόλυτης ευτυχίας δυστυχώς γίνεται μια αίσθηση βάρους και όλα γίνονται τεράστια και ασήκωτα. Εκεί είναι που εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα. Η διάθεση χαλάει, τα νεύρα είναι πάντα εκεί, ο τρόπος επικοινωνίας δε βοηθάει ούτε να δούμε αλλά ούτε να ακούσουμε τον άλλο. Το σπίτι δε μας χωράει πια, έχουμε την αίσθηση ότι πνιγόμαστε και ότι χάνουμε την ελευθερία μας. Γινόμαστε υποτιμιτικοί και απορριπτικοί με τον συντροφό μας, δημιουργείται χώρος για τρίτο άτομο στη σχέση, βρίσκουμε ευχαρίστηση σε πράγματα που δεν αφορούν το σύντροφό μας και η απομάκρυνση είναι πια γεγονός.

Πολύ συχνά το χαρακτηριστικό του συντρόφου μας που μας προσέλκυε όταν πρωτογνωριστήκαμε είναι αυτό που με το πέρασμα των χρόνων αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επαφή μαζί του. Πως συμβαίνει αυτό; Το χαρακτηριστικό που βλέπουμε στον άλλο και μας ελκύει είναι αυτό που λείπει σε μας, αυτό που θα θέλαμε να έχουμε. Όταν πια η σχέση ταλαιπωρηθεί από το χρόνο κι αν δεν έχουμε μάθει να τη φροντίζουμε και να δουλεύουμε την ουσιαστική επικοινωνία με το σύντροφό μας, ό,τι θαυμάζαμε γίνεται πρόβλημα για τη σχέση. Για παράδειγμα, αν εμείς μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον με πολλά “πρέπει” και είχαμε ανάγκη στη ζωή μας να χωράει και το “θέλω” είναι φυσικό να μας έλξει ένας άνθρωπος που λειτουργεί με γνώμονα το “θέλω” του, αυτό μας προσφέρει μια πρωτόγνωρη ελευθερία, μια αίσθηση χαλαρότητας και αποδοχής. Όμως αν δε φροντίσουμε τη σχέση ως μια “τρίτη οντότητα” όπου θα λειτουργεί και με τους δύο τρόπους, ώστε να χωράμε και οι δύο μέσα σε αυτή, τότε αρχίζει να μας πιέζει η τόση ελευθερία του “θέλω” του συντρόφου μας καθώς έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τους κανόνες του “πρέπει”. Ας μην ξεχνάμε πως μέσα μας πάντα κατοικεί το μικρό παιδί που είμασταν παλιά, κι όταν φοβάται κρύβεται, αγχώνεται και πανικοβάλεται, όταν όμως αισθάνεται ασφαλές κρυφοκοιτάει, χαλαρώνει, παίζει. Αν δε φροντίζουμε αυτό το μικρό παιδί που κατοικεί μέσα μας αποξενωνόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό και βέβαια και από τους άλλους γύρω μας, όλα γίνονται πιο γκρίζα και πιο μουντά.

Χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε με τον σύντροφο μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουμε τον εαυτό μας. Η φροντίδα για τον άλλο προϋποθέτει πρώτα-πρώτα φροντίδα για τον εαυτό. Όμως σε καμία περίπτωση η σχέση δεν φροντίζεται αν ο καθένας φροντίζει μόνο τον εαυτό του. Χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τη σχέση ως μια “τρίτη οντότητα” η οποία έχει τις δικές της πηγές στήριξης, αντλεί δύναμη από τους δικούς της πόρους, αναπτύσσει τη δική της ψυχοπαθολογία και στο εσωτερικό της ξεπροβάλλουν μια σειρά από ρόλους και μάσκες ψεύτικου εαυτού. Χρειάζεται να αναπτυχθεί η ικανότητα να δούμε την υπαρκτή πραγματικότητα της σχέσης, να μάθουμε να επικοινωνούμε ουσιαστικά, να ακούμε και να βλέπουμε τον άλλο ολόκληρο, να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα της σχέσης ώστε να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε, με πραγματική αποδοχή, ουσιαστική επαφή και αυθεντική συντροφικότητα. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους Gestalt αντιμετωπίζει τη σχέση ως ξεχωριστή οντότητα και φροντίζει τη σχέση φροντίζοντας παράλληλα και τους δύο συντρόφους. Αναλύει τη φαινομενολογία της σχέσης και του ζευγαριού, εντοπίζει τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της σχέσης, εντοπίζει τους πόρους και τις πηγές στήριξης του ζευγαριού, φωτίζει τους τρόπους της ουσιαστικής επικοινωνίας με στόχο να βρει το ζευγάρι νέους τρόπους επαφής, να κλείσει τους ανοιχτούς του λογαριασμούς και να δει το “μαζί” της σχέσης, που σημαίνει ότι οι δυο σύντροφοι γίνονται συνοδοιπόροι που με ελεύθερη επιλογή, πορεύονται ο ένας πλάι στον άλλο.

Βάσια Ιγνατίου Καραμανώλη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Βάσια Ιγνατίου Καραμανώλη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια / Επίκουρος Καθηγήτρια / Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Τηλέφωνο: 2114 093999
Κινητό: 6977 699988
vaskar3@yahoo.com
Copyright: www.psyxotherapeia.gr & www.psuxotherapeia.gr