Ψυχοθεραπευτική Διαδικασία

Η ψυχοθεραπεία ως θεραπευτική διαδικασία απευθύνεται σε κάθε άτομο που θέλει να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του ή που νιώθει πίεση από το περιβάλλον του ή που νιώθει στάσιμο και δεν εξελίσσεται, ή που παρουσιάζει συμπεριφορές στα όρια της νεύρωσης ή ακόμη και στα όρια της ψυχοπαθολογίας. Πρόκειται για μια θεραπευτική διαδικασία που χρησιμοποιεί τη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου προκειμένου να βοηθήσει το θεραπευόμενο να γνωρίσει και να κατανοήσει τις πραγματικές του ανάγκες, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του, με λίγα λόγια να αναγνωρίσει τη διαδικασία που ακολουθεί καθώς λειτουργεί καθημερινά σε σχέση με τον εαυτό του αλλά και με τους άλλους.

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η μείωση ή η εξάλειψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων, συνηθειών και μορφών συμπεριφοράς που δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή του θεραπευόμενου, τόσο κατά την ατομικη διαχείριση όσο και κατά της διάρκεια της διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης.

Βασικό εργαλείο της ψυχοθεραπείας είναι είναι η θεραπευτική σχέση. Ο θεραπευτής αποτελεί για το θεραπευόμενο το ποτάμι όπου μέσα του θα κυλήσει, το μονοπάτι όπου πάνω του θα διαβεί για να μεγαλώσει. Στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας το άτομο βρίσκει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και στήριξη. Εκεί μπορεί να ακουμπήσει τα προβλήματά του, να ψάξει να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του, να ανακαλύψει τον εαυτό του, να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί, να διαχωριστεί, να δυναμώσει, να εξελιχθεί, να αλλάξει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο θεραπευόμενος βλέπει τα επαναλαμβανόμενα συμπεριφορικά μοτίβα του, αναγνωρίζει τη διαδικασία μέσα από την οποία έφτασε να δυσχεράνει την καθημερινότητά του και μαθαίνει νέους πιο εποικοδομητικούς τρόπους να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής του. Με άλλα λόγια κατακτά την επίγνωση και προχωρά στη συγκρότηση της αλλαγής που επιθυμεί. Μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να το επιθυμεί ο ίδιος ο θεραπευόμενος, να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να θελήσει να ανοιχτεί πραγματικά ώστε να δει μέσα του και να αλλάξει.

Η θεραπευτική διαδικασία είναι ένα ταξίδι μαγικό, αναπάντεχο, πολύ προσωπικό και γι΄αυτό μοναδικό. Πρόκειται για μια εμπειρία ζωής, για μια επιλογή ζωής. Για την επιλογή που λέει ότι δε θα διαιωνίσει κανείς τα προβλήματά του, δε θα μείνει προσκολλημένος στο εκεί και τότε, δε θα τον τρώει το άγχος για το "θα" ή για το "αν". Αντίθετα θα μάθει να χαλαρώνει, να ζει την κάθε στιγμή στο εδώ και τώρα, θα μάθει να χαίρεται που ζει και θα απολαμβάνει τη μοναδικότητά του.

Βάσια Ιγνατίου Καραμανώλη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια / Λέκτορας Ψυχολογίας / Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Τηλέφωνο: 210 9961066
Κινητό: 6977 699988
vaskar3@yahoo.com
Copyright: www.psyxotherapeia.gr & www.psuxotherapeia.gr